Avlsgrupper

”Rasetypiske arbeidsegenskaper hos hunden er stort sett nedarvet. Disse lar seg vanligvis ikke fjerne, men man kan dempe eller forsterke dem.”

I stedet for å ha beskrivelser om alle de ulike rasene, har vi valgt å si litt om avlsgrupper i stedet. Hunder er kategorisert i syv ulike grupper i tråd med den oppgaven de er avlet til å utføre. De gruppene som er valgt her er de vanligste kategoriseringene på verdensbasis.

Jakthunder

Cocker spaniel, Breton, Curly-coated retriver, Engelsk setter, Engelsk springer spaniel, Flat coated retriever, Golden retriver, Gordon setter, Grosser Münsterländer, Irsk setter, Kooikerhund, Labrador retriver, Novia Scotia duck tolling retriever, Pointer, Ungarsk vizsla, Weimaraner

Hundene i denne kategorien er avlet for å skremme opp vilt, ta stand og hente dyrene som blir skutt. De har en iboende trang til å bruke munnen, noe som fører til at de tygger på det meste i oppveksten. Jakthunder er som regel enkle å oppdra, villige til å gjøre eieren til lags og sosiale, og de har behov for nært samarbeid med mennesker. Hvis de ikke får den nærkontakten og mosjonen de trenger kan disse hundene lett bli støyende. De passer inn i en aktiv familie da de er tolerante overfor barn og gjerne leker med dem hvis de har vokst opp sammen med dem.

Drivende hunder

Afghansk mynde, Basenji, Beagle, Blodhund, Borzoi, Dachshund, Elghund, Faraoehund, Finsk spets, Greyhound, Irsk ulvehund, Norsk lundehund, Rhodesian ridgeback, Saluki, Sloughi, Whippet

Disse hundene er avlet for, sammen med jegere til fots eller til hest, å spore og jage byttet, eller holde stand til jegeren når frem. Noen av disse rasene passer mindre bra sammen med mindre dyr, da de har blitt avlet for å selv nedlegge byttet. For at jegerne skal finne frem til byttet har drivende hunder en dyp og gjallende bjeffing. De kan iblant være litt for selvstendige og ulydige, men er som oftest vennligsinnete og føyelige. De kan noen ganger være vanskelige å dressere fordi de heller vil springe av gårde hvis de oppdager noe som er verdt å jakte på. Leker er for disse hundene av liten interesse.

De fleste drivende hunder er avlet for å leve i flokk, derfor er de som regel både vennlige og sosiale overfor mennesker og andre hunder. Selv om de ikke har noe imot nær fysisk kontakt, trives de godt sammen med personer som ikke er så opptatt av berøring. De trenger lange, friske lufteturer pga trangen til å løpe og for å få utløp for sin energi, men de liker også godt å slappe av hjemme.

Hyrde- og gjeterhunder

Australsk cattle dog, Bearded collie, Belgisk gjeterhund (Groenendael, Tervueren), Border collie, Briard, Collie, Finsk lapphund, Norsk buhund, Old English sheepdog, Pyreneerhund, Samojed, Shetland sheepdog, Svensk vallhund, Welsh corgi

Denne gruppen kan deles inn i to kategorier; hunder som ble avlet for å drive sammen saueflokker eller kveg, og de som ble avlet for å leve sammen med og beskytte saueflokker.

Gjeterhundene er hardt arbeidene hunder, som trenger mye mosjon, både fysisk og mental. Deres utmerkede hørsel gjør at de er årvåkne og aktive vakthunder, men det kan også føre til fobier for lyd hvis de ikke vennes til høye lyder fra de er unge. Hvis disse følsomme hundene ikke har blitt godt sosialisert og blitt vant til ulike erfaringer kan de bli nervøse.

Gjeterhunder elsker å leke. De er enkle å dressere og reagerer rask på kommandoer når de først har lært dem. Da de er avlet for nært samarbeid med mennesker knytter de gjerne sterke, nære bånd til eierne sine. De trives med fysisk kontakt, men noen arter foretrekker nær fysisk kontakt med bare én person.

Kveghunder er de største og sterkeste artene i gjeterhundgruppen. De ble avlet for å leve sammen med kvegflokkene og beskytte dem mot ulv og andre rovdyr. Disse hundene kan ha et sterkt vaktinstinkt, og for å ikke bli aggressive er de avhengige av tilstrekkelig sosialisering. Kveghundene er som regel store, har tyngre pels og er ikke like kvikke og energiske som gjeterhundene.

Terriere

Airedale terrier, Amerikansk Staffordshire terrier, Border terrier, Bull terrier, Cairn terrier, Dandie Dinmont terrier, Fox terrier, Irsk terrier, Jack Russel terrier, Manchester terrier, Parson Jack Russel terrier, West Highland White terrier.

Terriere ble avlet for å grave frem, fange og drepe skadedyr og til kamphunder. De er som regel lave av vekst, har sterkt rovdyrinstinkt og kan være farlig for små kjæledyr hvis de ikke har vokst opp sammen med dem.

Disse hundene er som regel utholdende hunder, tøffe i lek og biter hardt. Terriere er geskjeftige og glade av natur, og har ofte sterk personlighet. De kan bli gode vakthunder, da de er svært årvåkne, men bjeffingen kan være irriterende. De er kvikke og hissige, og har en tendens til å reagere med aggresjon først og tenke etterpå. Et vanlig trekk er aggresjon mot andre hunder. Terrierne kan være sta og lite villige til å reagere på kommando hvis det ikke ligger belønning i det. De er utadvendte, kjærlige og selvstendige, og deres karisma settes stor pris på av eierene.

Selskapshunder

Affenpinscher, Australsk silky terrier, Bichon frisè, Cavalier King Charles spaniel, Chihuahua, Chinese crested, Dvergpinscher, Toy terrier, Havaneser, Italiensk greyhound, Japanese chin, King Charles spaniel, Malteser, Mops, Papillon, Pekingneser, Pomeranian, Toy fox terrier, Yorkshire terrier

Disse hundene ble avlet for å bli menneskets følgesvenner, de elsker nær fysisk kontakt, kos og oppmerksomhet. De fleste er små av vekst og utmerkede kjæledyr da deres nedarvede arbeidsgener stort sett er borte. De er derfor et godt valg for utrente hundeeiere. De setter stor pris på selskap og er som regel føyelige og vennligsinnete. Selv om de ikke er like raske til å lære og reagere som arbeidshundene, vil de gjerne gjøre sin eier til lags. Størrelsen på selskapshundene gjør at de passer for personer som ikke har stor bolig, men man må være observant på at de kan være utsatt for helseproblemer.

Bruks- og vakthunder

Akita Inu, Boston terrier, Bulldog, Chow Chow, Dalmatiner, Fransk bulldog, Japansk Shiba Inu, Japansk spisshund, Keeshond, Lhasa Apso, Puddel, Schnauzer, Shar pei, Shih tzu, Tibetansk spaniel, Tibetansk terrier, Tysk spitz

Dette er en blanding av raser som tradisjonelt ikke kan plasseres i andre grupper, men som kan passe inn i flere av dem. De er avlet for å utføre en rekke forskjellige arbeidsoppgaver, fra gjeting til vakthold.

Arbeidshunder

Alaskan malamute, Berner Sennenhund, Boxer, Bullmastiff, Doberman, Grand Danois, Grønlandshund, Leonberger, Mastiff, Newfoundlandshund, Pinscher, Portugisisk vannhund, Riesenschnauzer, Rottweiler, Siberian husky, Sankt Bernhardshund

Fra boken ”Velg rett hund for deg” av Gwen Bailey, Orion forlag 
Linker