Kan din katt bli hjemløs?

“Villkatter” finnes ikke i Norge

Derimot finnes der mange hjemløse katter. Mange hadde gode hjem, men ble likevel hjemløse.

Daglig får vi ca. 5 henvendelser på vakttelefonen angående katter som er funnet.
80% av disse kattene er under 1 år gamle.
99% av dem er ikke øremerket/chippet og mangler halsbånd.
90% av disse kattene klarer vi ikke å spore opp eieren til.

Som katteeier har du et ansvar.

Slik unngår du enkelt at din katt blir hjemløs:

Steriliser jentepusen og kastrer guttepusen.
Da er det plutselig ikke noe særlig vits i å farte rundt på jakt etter en kjæreste. Late dager på sofaen er mye mer fristende. I tillegg slipper du at naboen blir sur på grunn av skvetting og nattlig gauling fra hannkatten – og du slipper bruke de sterkt kreftfremkallende p-pillene til jentepusen, samt å få kattunger..

Øremerk/chip katten.
Da blir katten registrert i det landsdekkende katteregisteret www.dyreidentitet.no, og kan dermed enkelt spores til eier. Øremerking er en nummertatovering i øret, mens mikrochip er en liten kapsel som blir ført under nakkehuden på katten ved hjelp av en kanyle. Øremerking og chipping kan være lurt å få utført samtidig som katten blir kastrert/sterilisert.

Bruk elastisk halsbånd i tillegg til øremerking/chipping.
Over tid er det kanskje ikke alltid like lett å lese øremerkingen, så derfor bør alle katter ha halsbånd i tillegg. I og med at halsbåndet kan falle av, trengs øremerket/chippen også. Med denne kombinasjonen blir det lett å se at katten har et hjem, og enkelt å sjekke hvem eier er. Skriv tlf.nr. og adresse i halsbåndet, så er det lettere for de som finner katten å ta kontakt, og man ser om katten faktisk holder til i nabolaget. Velg et halsbånd med klipsåpning eller strikk slik at katten ikke kan henge seg fast. Husk refleks!

NB! Det er lenge siden halsbånd var farlig for katten. Et halsbånd med klips åpner seg enkelt og faller av om katten hekter seg fast. Et i strikk utvider seg, slik at katten kan klare å smyge seg ut om den sitter fast. Det er bare halsbånd med beltespennelås som ikke anbefales.

Bruk kattepensjonat når du reiser bort.
Eller la katten være inne med daglig tilsyn. En katt som er vant til å få komme inn, skjønner ikke hvorfor den plutselig må være ute og drar på leting etter nytt hjem. En uke på kattepensjonat koster ikke mer enn 500-600 kroner inkl. mat.

Kattunger utvikler ikke stedsans før de er rundt 8 måneder.
Mange tror at når kattungen kan spise og gå på egenhånd – så kan den slippes ut også. Det er feil, feil, feil. Katter utvikler ikke stedssans før de er 8 måneder. Å slippe ut katten før den tid er som å slippe ut et menneskebarn på 2 år alene. Er de fremdeles på utsiden etter 3 timer er det mer flaks enn uflaks!

Hold katten inne om natten.
Det er på nattestid kattene slåss og jager hverandre. Da er det lett å rote seg vekk. Dessuten skjer de fleste katteulykker i mørket. Dessuten jakter rovdyr som rev og grevling om natten. La katten være inne og sove trygt om natten, og slipp den heller ut på lyse dagen.

Flytter dere, så hold katten inne i minst 6-8 uker.
Så lang tid tar det før katten føler seg hjemme på det nye stedet. Slippes den ut før den tid, risikerer du at katten rømmer for å finne "hjem" igjen.

Ta bilde av katten din.
Når uhellet er ute er det viktig at du reagerer så kjapt du kan. Har du bilde av katten din blir ting straks lettere. Et bilde sier alt, mens teksten ”Grå katt savnet” ikke vekker mye oppmerksomhet. Heng opp plakater på postkassestativer i minst 1 km radius så fort du savner vennen din.

Mange tror at katter klarer seg ute. Det stemmer overhodet ikke. Katter er importerte ørkendyr som er vant med varmt og tørt vær. Pelsen er ikke vannavstøtende, så en våt katt i 6 minusgrader står i stor fare for å dø.

I tillegg rammes hjemløse katter av et uttall sykdommer. Katteaids rammer opp mot 80% av alle ukastrerte katter. Immunforsvaret svekkes og katten lider en smertefull død – som regel i form av lungebetennelse eller så små som ikke gror – og som videre utvikler seg til enorme krater i kattekroppen.

En usterilisert jentepus på villspor formerer seg dessuten raskt.

Livet som hjemløs er tøft og vanskelig – ta ansvar for at katten din alltid har et trygt hjem

 
Linker