Innekatt

Mange steder vil det være direkte uansvarlig å ha en katt som får gå ute. Spesielt gjelder det når du bor nær trafikkfarlig vei. Det er ingen menneskerett å holde katt – og det minste katten kan forlange av deg, er at du gjør ditt ytterste for at den skal få et langt og lykkelig liv. Hvis det betyr at katten da må være innekatt, så må du gjøre ditt beste for at katten skal få et lykkelig inneliv.

Tips og råd for en lykkelig innekatt (og eier)

Å ha katt betyr at du må ha tid og lyst til å kose og være sammen med katten. Dette gjelder selvfølgelig også katter som får gå ut, men for innekatter er det ekstra viktig. Katter som får være ute treffer andre mennesker og katter de kan sosialisere med, mens innekatten er avhengig av deg – og eventuellt en kompiskatt..

Selv om katter ikke er flokkdyr, så er de veldig sosiale dyr: De liker å være sammen i lek, kos og erting. Har du to katter vil behovet for å komme ut minske, de kjeder seg mindre og du får en (to) lykkelig katt. Vi anbefaler å ha to innekatter – i hvert fall være villig til å skaffe en venn om katten senere viser tegn til savn etter en lekekamerat. Å være alene et helt liv vil kunne bli ensomt, selv om katten er glad i deg. Du er gjerne på jobb, kino, besøk, kurs, eller ferie, mens katten din tålmodig venter på at du komme hjem å kose og leke...Dessuten vil samvittigheten din bli mye bedre når du vet at kattene har hverandre når du ikke er der.

At innekatter får mosjon, er viktig for helse og trivsel. Det vil si LEKE. Lekemus, papirballer, sprettballer i tråd og strikk er supert for mosjonering!! Mange katter er veldig glad i lekemus i strikk som festes i taket eller i døren. Stolt marsjerer de vekk med byttet i munnen, og om de mister den, spretter musen tilbake!! Til stor ståhei og på'an igjen. Det er viktig at du som eier er en del av denne leken så ofte som mulig, dette skaper sterke bånd mellom deg og katten.

Klorestativ! Viktig for å bevare møbler og kvesse klør.

Velg kattesand med omhu. Ingenting er verre for inneklimaet enn billig og dårlig kattesand. Billig/dårlig sand må byttes ut oftere og blir plutselig ganske dyrt i lengden. Dyrere betyr kvalitet, den fungerer som det skal og vaaaarer! Vi kan anbefale sanden EXCLUSIVE.

Steriliser og kastrer! Innehannkatter kommer i puberteten som alle andre hannkatter, og da markerer han inne. Som kastrert vil han bli en mye roligere sofakatt med lite behov for å være ute og reke etter damer. Jentekatter vil også bli mye roligere som sterilisert fordi de ikke har noe behov for å komme seg ut på date..

Øremerk/chip og sett halsbånd på katten, for uhell kan skje; et vindu eller en dør som står på gløtt – og vips...borte... En innekatt som plutselig er på rømmen er mye vanskeligere å finne enn en som er vant til å være ute. Dette er dessverre en dyrekjøpt erfaring for mange innekatteiere.

En katt må alltid vaksineres, for igjen; et vindu eller dør som står på gløtt...

Ha radio eller tv på når du ikke er hjemme, da føler ikke katten seg så alene.

Vær kresen på maten, velg kvalitetsfór fremfor billigfór. Kvalitetsfór er dyrere enn billigfór nettopp pga. kvaliteten. Katter spiser mindre av kvalitetsmaten fordi den er mer næringsrik, så kvalitet varer lengre og blir dermed minst like billig som billigmaten. Vi kan sammenligne billigmat med loff og kvalitetsmat med grovbrød. Økt helse betyr også færre dyrlegebesøk.

Å velge kvalitetsmat svært viktig i forhold til å unngå fremtidige nyreproblemer. Vi ser med bekymring på et stadig økende antall katter som i svært ung alder får alvorlige nyreproblemer. Behandlingen er kostbar, og ofte dør katten. Kvalitetsmat inneholder nok og riktige proteiner som er viktig for å forebygge nyresvikt.

Oppsøk dyrlegen minst en gang pr. år selv om du ikke merker noe spesielt på katten(e). Jevnlig helsesjekk og tannsjekk er viktig.

Sikre terrassen mot fallulykker. Vi har hørt mange hjerteskjærende historier om katter som hadde litt for god fart da de skulle hoppe opp på terrassekanten, eller som mistet balansen. Selv om katter som regel lander på beina, overlever heller ikke de høye fall.

Det er mulig å sette opp en nettingdør foran altandøren og ev. vinduer på varme sommerdager.

Ikke alle katter vil være innekatt, og da kan tilværelsen bli slitsom for både katt og eier. Velg derforen voksen katt som allerede har prøvd ut innelivet og trives med det.

 
Linker