Følg oss på facebook
Banner
Gave

For de som ønsker å gi en gave til dyrene, så er vårt kontonummer

3624.67.97670

Grasrotandelen

Støtt oss gratis ved å bytte grasrota i dag. Oppgi vårt org.nr. 988 712 698 til din tippefunksjonær neste gang du tipper.

En bedre hverdag for dyrene i 2012

Her har vi listet opp små og store tips som kan gjøre hverdagen lettere og bedre for dyrene. Ofte er det de små tingene som gjør de store forskjellene.

Kast aldri mat ut fra bilvinduet!
Dyr, som måke, rev, katt, hund, grevling, piggsvin, fugler, rådyr - ja, alle dyr - blir fristet og tar sjansen på å hente maten fra veibanen... Så vær så snill; må du bli kvitt mat mens du kjører, ta deg tid til å stoppe og kast maten laaaaaangt vekk fra veien. Det kan spare livet til en liten kompis.

Flytt alltid kvisthaugen til et nytt sted før du setter fyr
Søte, små venner flytter ofte inn i kvisthaugen du samlet sammen i høst. Noen for å overvintre, andre fordi de tror det er en trygg plass å føde ungene. Spesielt våre fredede piggsvin liker å bo slik. Flytt derfor kvistene og løvet til et annet sted, slik at ikke dyrene brenner ihjel inne i haugen.

Sett ut vann til katten
Tenk etter: har katten din tilgang på frisk vann når den er ute hele dagen mens du er borte? Mange katter lider unødig på grunn av mangel på tilgang til vann

Ikke fang rumpetroll (froskebarn)
Rumpetroll er, i likhet med alle amfibier, fredet etter viltloven. Det er derfor forbudt å fange rumpetroll. 

Ikke la barn fange småkrabbe og småfisk som lek
Respekten for dyr starter når man er barn. Lær heller barna å studere livet i fjæra ved å se – men ikke røre. Mange smådyr dør etter at barn, i beste mening, har ”lekt” med dem i en bøtte. Er det verd det?

Ris som kastes på brudeparet
blir ofte spist av fugler. Den ukokte risen svulmer i den lille fuglemagen, og i verste fall kan fuglen dø. Kast heller små helkornfrø eller annet frø som ikke svulmer når det spises.

Hunder må aldri forlates i solsteken!
Hvert år omkommer hunder/kjæledyr i bilen fordi eieren ikke tenkte på at solen vandrer og skygger dermed forsvinner. Sett bilen i skyggen med åpne vinduer og rikelig med vann. Bli aldri lenge borte!

Fugl som flyr på vinduet
Hvert år dør mange småfugler (og større fugler) som følge av at de flyr i vinduer. Dette kan forhindres.
Bestill en "rovfuglsilhuett" fra Norsk Ornitologisk Forening, og lim den på utsiden av vindusruten. Dette skremmer fuglene. Eller lag en silhuett selv, se etter mønster i en fuglebok.

La kaniner, marsvin, rotter, hamstre og fugler være ute om sommeren
Dyrene tåler solsteken dårlig, så pass på å sette buret i skyggen (husk også at solen vandrer, så flytt buret etterhvert). Vær på vakt for overoppheting og trekk/vind. Friskt vann hver dag er viktig!

Katter må ID-merkes (øretatovering/mikrochips)
Da kan de oppspores om de går seg bort. Kastrér/steriliser katten for enkelt å unngå "uønskede" kattunger. Bruk kattepensjonater om du reiser bort - da har pus det bra.

Pinnsvin tåler ikke melk
Salt mat er heller ikke bra. Pinnsvin liker derimot katte- eller hundemat. Er det farlige bilveier der du, og piggsvin, bor, så snakk med naboene å be dem kjøre pent.

Fugleunger som tilsynelatende er falt ut av redet
bør du vente litt med å ta inn. Det er mulig at fuglemor er i nærheten, og at ungen holder på med første flytime. Hvis ungen virkelig er forlatt, kontakt Ornitologisk Forening for råd om mat og pleie. 

Har du egne dyr?
Tenk grundig gjennom: ”Er der noe mer jeg kan gjøre for at dyret mitt skal få et godt og langt liv?” Blir svaret ditt JA- gjør noe med det så raskt du kan.

Velg økologiske egg
Har ikke butikken det – gjør betjeningen klar over at du savner det. Spør hver gang du er innom.

Velg økologisk mat
Kanskje litt dyrere – men det er det absolutt verd.

Spis veggis innimellom
Vegetarmat trenger ikke være salat og agurk. De større matvarebutikkene har ofte vegetarmat i frysedisken. Her finner du ”kjøttkaker”, ”ostesnitzler”, ”kjøttdeig”, ”hamburgere”, ”pølser” osv. som ser ut som ”vanlige” utgaver – men som er vegetarmat. De smaker godt og er sunne (og ingen e-coli..). Spis vegetarmat 1-2 ganger i uken. Velg økologiske kjøttprodukter.

Bruk ALDRI pels
Det er en selvfølge for dyrevenner. Vær oppmerksom på at pels ikke bare blir brukt som klær. Vær sikker på at det ikke er ekte pels på skoene, i hårpynten – eller på lekene du kjøper på dyrebutikken til dyrene dine..

Ikke velg dundyne
Der finnes så mange gode og varme dyner uten dun at det er helt unødvendig å velge en dyne som krever dyreliv.

Heng ut fuglemat hver dag hele vinteren
Har du begynt å mate fuglene, må du ikke stoppe. Fuglene stoler nemlig på at de får mat hos deg hver dag. Stopper du plutselig, risikerer de å dø.

Velg kosmetikk som ikke er testet på dyr
Dyr lider og dør for vår forfengelighet. Under linken vår ”Dyretesting” finner du en enkel og oversiktelig liste over produkter du bør velge – og hvilke du bør holde deg unna. The Body Shop har utelukkende produkter som ikke er testet på dyr.

Bli medlem i Dyrebeskyttelsen!
Det koster så lite – og betyr så mye for så mange!

 

Politi/brannvesen kontaktes om dyr er innelåst i overopphetede biler. Hvis akutt, knus et vindu borte fra dyret og få det ut. Mistenker du alvorlig dyreplageri, ring umiddelbart distriktsveterinæren og meld fra!

 
Linker