Piggsvinspråket


Piggsvin har språk og kroppsspråk som tydelig forteller andre piggsvin, og oss, hvordan det har det og hva det mener om forskjellige situasjoner. Her er en liten oversikt som viser litt av hva piggsvinet mener. 

TUT-TUUUUT
Denne optimistiske tutingen signaliserer et piggsvin i farta! Da er det fornøyd med omgivelsene. Det er gjerne i full fart og dabber fornøyd rundt. Litt elektrisk.

HUFF-HUFF-HUFF
Her har du et grettent piggsvin. Blir det skikkelig sint, nesten hopper det opp og ned med piggene rett ut. Er det deg eller et annet dyr det er sint på, så hopper det i håp om at du skal få piggene i nesa.

Piping og skrik
Dette er ingen god lyd for piggsvin. Da er de alvorlig syke og har det vondt. Oppsøk veterinær omgående. Det er egentlig bare "huff-huff" og "tut-tut" lyder som er ”gode” lyder for et piggsvin.

Borte vekk
Piggsvin er egentlig noen sky små venner. Kommer du over et piggsvin som er fremme på natten vil det pile av sted så fort de små føttene klarer å bære de.

Frys
Piggsvin som blir overrasket av noe de vet egentlig ikke er farlig, vil ”fryse” til. Et slags ”du ser meg ikke om jeg står musestille.”

Ruller seg sammen
Et piggsvin som føler en stor fare nærme seg, vil rulle seg sammen til en liten ball. Ovenfor dyr fungerer dette ypperlig. Dessverre fungerer det dårlig når faren er en bil.. 1/3 av alle piggsvin blir påkjørt og drept av bil på norske veier. Vi oppfordrer alle til å virkelig gjøre sitt ytterste for å ikke treffe disse tapre små vennene. Det er straffbart å kjøre på et dyr med vilje!

 
Linker